Två bröders vandring i de svenska fjällen

Två bröders vandring i de svenska fjällen

Ammarnäs-Hemavan 8,5mil inklusive en topptur

Först så vill jag börja med att säga att denna vandring har varit otroligt viktig för mig, den har tagit nästan 2år från då vi började prata om att vi skulle göra detta. Gång på gång så har saker kommit emellan. Såhär i efterhand så har jag insett att den var lika viktig för min bror.

Sommaren 2016 blev det inte inställt, vandringen blev av och ni kommer nu få följa denna vandring men uppdelat på 5 avsnitt. Ha tålamod och jag hoppas ni kommer tycka om min skildring av två bröders vandring. Några fina fotografier bjuds det också på.

 

Min bror Robin bor i Linköping och är 13år yngre än mig, vi har samma pappa men olika mammor, det har gjort att vi växt upp på två olika håll. På loven var jag hos min pappa när jag var yngre, då hade vi tid att umgås. För mig har det känts som att vi växte ifrån varandra.

Åren går och livet förändras, för mig har det inneburit att jag idag är pappa till 5 barn, värdesätter att vara ute så mycket som möjligt, vandra i fjällen, vara ute i skogen, plocka bär eller fiska. Naturen är viktig för mig, jag kan inte tänka mig att vara utan den. Den svenska naturen är ovärderlig, den är unik. Kontakten genom åren med min bror har varit sporadiskt men ändå befintlig. Min bror har varit upptagen med studier de senaste åren, vilket gjort det nästintill omöjligt att hitta den tid som krävts för oss att umgås.

Nu har vi den, tiden alltså! Eller det beror på. Hela tiden är det prioriteringar och kompromisser med vad man vill göra. Jag kan bara hoppas att detta är början på en lång vandring som aldrig kommer ta slut.

 

Det är tisdag morgon, vi väntar på bussen som ska ta oss upp till  Ammarnäs, en resa på ca.3.5 timma enkel väg. Ja ni läste rätt! Vi får byta buss i Sorsele för att sen ta oss vidare till Ammarnäs, klockan närmar sig lunchtid och vi äter vår medhavda sallad på bussen, åtföljt av en pratstund med den busschaufför som kör oss.

Det blev en historisk pratstund, busschauffören berättar varför alla orter eller byar med ändelsen sele just heter så. Ordet sel eller sele betyder ungefär lugnt vatten.

Vi är äntligen framme i Ammarnäs, Vi lastar av våra ryggsäckar och bussen lämnar oss kvar, vänligt nog så välkomnar mygg och knott oss. Vi packar snabbt om våra ryggsäckar så allt sitter ordentligt, dagens vandring är kort och en bra början,  vi vandrar längs med asfalten som sedan leder oss in på den grusväg som leder in på Kungsleden, där målet med vandringen  är Stf Aigert fjällstuga, en 8km vandring med en stigning på 300 höjdmeter, en stigning som kommer märkas i både knän och rygg. Vi passerar 2 broar där vi också gör ett kort stopp, tar lite fotografier och dricker vatten. Vi är ivriga att komma upp i rimlig tid så vi fortsätter och efter en längre tids vandring så kommer vi fram till Ruovdatjjavratje, ett mäktigt vattenfall, där vi stannar en längre stund, låter systemkameran bara ta över,  vi fyller på energi, choklad och russin och fyller på med fjällvatten i våra vattenflaskor.

Robin och Mattias vid ruovdatjjuhkaMattias vid ruovdatjjuhkaruovdatjjuhka2.

 

Nu börjar den tuffaste höjdstigningen om du frågar mig, knän och ryggen utsätts för krafter som sällan skådats. Men upp kommer vi och när vi äntligen kommer fram till den platå som markerar att nu är det cirka 20-30 minuters vandring kvar, så blir jag smått besviken mitt favoritställe där jag alltid haft möjligheten att plocka hjortron, så växer det bara kart, hjortronen är sena här och jag går miste om nyplockade hjortron till frukost.

Robin vid platån

 

Vi gläds över att de spångar som existerar har bytts ut och någon ny mindre bro har tillverkats och placerats på den myrmark som vi vandrar uppför.

Ankomst Ammarnäs

Robin uppe vid Aigert

Vi kommer fram till Stf Aigert där vi ska sova första natten, jag inser att mina försök att  beskriva miljön runtomkring Aigert är nästintill omöjliga. Så jag låter de fotografier som tagits säga allt.

Vy utöver Aigertstugan 2

Kvällen avslutas med köttbullar i gräddsås och potatismos och  vi bara njuter.

Till saken hör att Stf Aigert är en av de stugor som har bastu och där man även bjuds på ett bad i fjälljokken.

Bastun vid AigertEfterlängtad tvagning

Första dagen avklarad.

 

Mattias

Mattias

Församlingspedagog at Svenska Kyrkan
36år , 5 barnspappa, vandra i fjällen och vistas i naturen, klättring, foto och bildbearbetning
Mattias

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *