Två bröders vandring i de svenska fjällen del 5 avslutning

Två bröders vandring i de svenska fjällen

Ammarnäs-Hemavan

                                                                                                Del 5 Avslutning

 

 

Hej och välkommen till dig som tidigare läst del 1-4, ursäkta för avbrottet men nu kommer del 5 avslutning. Förmodligen inte lika spännande som övriga delar, men det bjuds på aha upplevelser och övrig inspiration.

 

Vaknade utan att klockan ringde, skönt på ett sätt om det hade varit sovmorgon men i fjällen vaknar jag alltid tidigt. Klockan är nu 07:30. Både jag och  min bror vaknar och vi klär på oss, beger oss in till köket, hittar ett bord, dukar fram vår frukost.

Frukosten dessa dagar har bestått av hårt bröd, någon form av mjukost på tub, nypon eller blåbärssoppa, gröt. Alltså ingen internationell hotell frukost men den har varit mättande och god.

Sista morgonen på vår vandring, sista frukosten, efter vi ätit så går vi tillbaka till våra rum och packar ihop våra saker in i våra ryggsäckar. Vi tar på oss våra kängor, på med ryggsäckarna och vi säger hejdå

Till Viterskalets stf stuga och börjar gå, det gör ont i våra fötter, trots compeed på våra sår så känns det när vi går, vi har inte lika mycket tidspress på oss idag så vi behöver inte pusha oss till 100%

Robin går bakom mig, plötsligt säger Robin, akta undan, släpp förbi dom. Inte förrens några löpare springer förbi mig och jag ser nummerlapparna inser jag att de tävlar i Hemavan24. Det kommer fler tävlanden under vår tid som vi vandrar.

Det märks att även fjällen behöver rustas, på vissa ställen så byggs det nya broar som vi kan passera över, på vissa ställen där marken är för blöt så är jag tacksam att det finns spänger att gå på.

Jag tycker mig se fler och fler som väljer de Svenska fjällen och vandring, vilket är positivt.

 

Tillbaka från reflektionen och uppför en dryg smal backe, det känns och jag anar att det där såret på min högra lilltå är värre än befarat.  Det börjar närma sig lunch, jag är egentligen hungrig men är så inställd på att komma fram till vårt mål, tror Robin märker att det behövs en lunchpaus.

 

Det blåser en hel del och det gäller att hitta en bra plats där det inte blåser lika mycket för att kunna göra i ordning maten, vi hittar en liten sänka, tar fram våra saker och gör i ordning maten. Regndropparna faller på oss och det är bara att klä på sig, under vandringen så har vi  haft ganska tur med vädret. Men ni vet uttrycket  ”Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder”

 

Vi hade bestämt ganska tidigt att vi skulle ta norrliften nerför slalombacken, rätt så skönt att se liften framför sig, och veta att vi snart är framme. Jag åker först, och min bror kommer efter.

Resan ner tar en stund, jag blundar till och inser vad vi gjort. Galet lång vandring, en kraftmätning eller en viktig resa.  Jag kliver av liften och inväntar min bror, han ber mig ta några bilder när han kommer ner. Vi betalar för resan ner och tar på oss ryggsäckarna.

Det är nu 1km kvar av vår vandring, på asfalt, men vi ser köpcentret och busshållplatsen framför oss. Nu är det bara att vänta på att bussen ska avgå.

robin-snart-framme-vis-viterskalsstugan snart-framme-vid-viterskalsstugan stf-viterskalet   farmme-vid-n-liften-i-hemavan mattias-tar-liften-ner antligen-framme-i-hemavan

 

 

Mina tankar om denna vandring

Jag ångrar inte själva vandringen för den har varit viktig för mig att få göra tillsammans med min bror. Precis som med allt man gör  så upptäcker man att vissa saker kunde man ha gjort annorlunda. Exempelvis så skulle vi haft fler dagar på oss att vandra hela sträckan.

Man kan med fördel börja i Hemavan nästa gång, vandra i området kring viterskalet och syterskalet, gå uppför Sytertoppen haft med sig fiskeutrustning och fiskat i Tärnasjön.

En sak som är A och O är att ägna mycket tid åt att ta hand om sina fötter, klippa naglar, tejpa innan du börjar vandra, stanna mer ofta, byt sockar, om du befinner dig i närheten av vatten så svalka fötterna.

Kanske trodde jag när vi satt på bussen hemåt att det här var sista gången min bror skulle vilja vandra mer i fjällen, några veckor senare så får jag ett meddelande om att han vill att vi ska vandra Abisko-Nikkaloukta.

 

Jag tror min bror är fast, fast i att tycka om att vandra, uppleva fjällen, utmana sig själv. Jag vet att jag redan är det

 

Tack för att du följt vår vandring

 

Tips för mer inspiration

Det finns många duktiga äventyrare som jag följer både manliga och kvinnliga sådana. Vill du inspireras mer så följ gärna deras äventyr, små som stora.

 

Peter Persson

www.inivildmarken.se

 

Angeliqa Mejstedt

www.vandringsbloggen.com

 

 

 

 

 

 

Mattias

Mattias

Församlingspedagog at Svenska Kyrkan
36år , 5 barnspappa, vandra i fjällen och vistas i naturen, klättring, foto och bildbearbetning
Mattias

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *