Snuskburk [uppdaterad 19/5]

Min vän Mackan Anderson tycker att jag använder alldeles för modern utrustning. Kanske är det en hint från honom om att varken han eller jag är några nyförlösta föl, utan mer som nordsvenska ök dragandes på harvar. Inget gaskök till ett gammalt ök. I vilket fall har han med åren blivit snuskburks-entusiast, läs gärna hans hyllningstext till detta åbäke på hans blogg. Därför köpte han mig en snuskburk, alltså ett M/40 Fältkök som är den mer korrekta benämningen. Det finns saker som man inte använder så ofta, saker som man tittar på med längtan. För den del kan det vara en cirkelsåg, för andra en vass slöjdkniv eller fina cupcake-formar. Snuskburken har aldrig lockat mig. Den är ful och tung och den har stått på en hylla i förrådet sen jag fick den. Vanligtvis använder jag mig av gaskök när jag vistas i naturen och skall laga mat, vilket alla moderna friluftare gör. Men har man fått en snuskburk så måste man trots allt testköra den och nu var det dags att få uppleva snuskburkens finesser. Jag beslutade att ta med den till jobbet för att laga lunch på det.

Två grillsåser, en burk med kött i och en liten burk med sås.

 

Som förberedelse så tog jag rester från middagen, som bestod av grillat kött och bacon. Sen blandade jag till en av mina favoritsåser som är en blandning av Texas Steak sauce och Cholula Chipotle sås. Den hällde jag över i en liten burk. Tillsammans med nudlar packade jag ned detta i min ryggsäck.

Snuskburk uppställd på plattor i solen

Väl på jobbet fyllde jag upp brännaren med Tenol och började kokningen av vattnet. Det var soligt och fint och medan vattnet långsamt (mycket långsamt) värmdes upp så satt jag på en och läste en bok (Efter Kristus). Jag kollade med jämna mellanrum om vattnet blivit varmt. Det hade det inte. Tiden gick och jag blev mer och mer rastlös.

Johan står hophukad framför snuskburken

Till slut bestämde jag mig för att övervaka kokandet, så att värmen inte smet iväg någonstans. Efter 18 min började vattnet koka och jag kunde slänga ned mina nudlar. I samma veva byttes solskenet mot ösregn och när nudlarna var klara och jag skulle värma på köttet och baconet så forsade regnet ned. Min tolkning är att det är naturen som varnar mig för spritkökets ondska. Blöt, hungrig och less tog jag till slut med mig min kött och nudelblandning in och toppade med min såsblandning. Fröjdas och åter fröjdas.

Locket från köket är fullt med kokta nudlar och kött. Bredvid står en drickkåsa med vatten i.

Sammanfattningsvis blev maten lyckad även om det tog lång tid. Bara att koka upp 6dl vatten tog 18min. Enligt Mackan är det orimligt länge så jag kanske gjorde fel på något sätt.

Eftersom denna blogg har till syfte att visa på billiga alternativ för friluftsliv så måste kostnaderna redovisas.

  • Snuskburk: 50kr
  • Tenol: 7kr
  • Drickkåsa: 10kr
  • Nudlar: 3kr
  • Sås: 2kr
  • Matrester: 0kr

Summa: 72kr.

Ett rimligt pris med tanke på att köket går att återanvända i nästan alla evigheter. Energimässigt innehåller denna rätt cirka 600kcal, vilket hade varit ett ok intag till lunch på en lugn vandring. Däremot skulle det behöva kompletteras med någon form av grönsaker.

Följ mig!

Johan

En tvåbarns pappa som gillar hårdrock, böcker och äventyr i naturen.
Följ mig!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *