Hemavan – äntligen ett fjällinlägg

Med tanke på att bloggen heter Vandra i fjällen så har det varit förvånansvärt lite fjällvandrande.
Men det har vi nu rått bot på. Jag och min fru Ancie lät våra barn bo hos mina föräldrar under helgen medan vi begav oss till Hemavan. Vi hade ställt in oss på att det skulle bli kallt och regnigt, men det blev istället oerhört varmt och soligt, så där soligt som det bara blir i fjällen på midsommar var trehundrade år. Kort sagt unikt. Eftersom vi förväntade oss riktigt dåligt väder så hade vi hyrt rum i ett nybyggt hus på Klippengården (som ligger ett par kilometer utanför Hemavan). Eftersom det är lågsäsong kostade ett rum bara 300:- / natt. Helt klart värt det med tanke på att huset var nybyggt och mycket fräscht.

Fördelen med Klippen var också att man har nära till många fina platser. Vi kom till gården på fredag kväll och packade upp våra saker i rummet. Sen tog vi en kort promenad till Umeälven för att dricka kvällste.

Primus gaskök i solen på klippor vid en liten älv.

Forsande vatten runt en sten i älven. Vitt skum.

Ancie med grön Lundhagskeps och röd vindjacka. Sitter på en klippa med umeälven som skummar förbi i bakgrunden.

Så länge solen sken var det oerhört skönt väder. Vi satt nere vid den brusande älven och njöt av lugnet. Inga myggor hade hunnit kläckas, inga bromsar, sandmyggor eller andra otäcka djur.

 

Nästa dag tog vi en lugn morgon och förmiddagen tillbringade vi i Hemavan. Vi handlade mat och lite presenter till nära och kära. Framåt eftermiddagen begav vi oss ut på nästa tur. Det skulle bli uselt väder trodde vi och därför hade Ancie bara med sig gympaskor. Som tur var hade det torkat upp så pass att hon kunde gå nästan var hon ville.

Johan med hatt i nacken och solglasögon. Ståendes vid kanten av en myr med vita fjäll i bakgrunden.

Umeälven med fjäll i bakgrunden. Långa spänger över en myrMakrofoto av blomma på torrt myrgräs.

Johan halvligger på ett blått liggunderlag i solen. Framför honom ligger en stor grön ryggsäck.

Vädret var så fint att vi kunde ligga på liggunderlag i bara skjorts och t-shirts. Vi läste böcker, snackade och njöt av att få vara i naturen. Middagen blev färdig soppa som vi värmde på och la till blå mögel ost för att få lite extra smak.

Vid 20-tiden började solen försvinna bakom fjällen och då gick vi tillbaka till gården för att omgruppera oss. Vädret var så fint att vi inte ville vara inomhus. På vinst och förlust packade vi med oss lite kvällsfika och tog bilen och körde mot Norge. När vi kom till sjön Överuman såg vi att vattennivån var så låg att man kunde sitta på stranden och fika, vilket vi gjorde. Avslutningen på dagen blev lika härlig som resten av dagen. Man kan lugnt säga att Hemavan och Klippen levererade.

Sjön Överuman. Främst i bilden är det en strand. Vattnet är spegelblank med lite krus. Fjället i bakgrunden speglar sig i sjön.

Sammanfattningsvis är Klippen ett utmärkt ställe att ha som bas för vandringar. Det finns billig bostad (300:- för 2 personer / natt). Det är nära till flera olika leder. Nackdelen är att det ligger ett par kilometer från Hemavans centrum vilket gör det lite bökigare att ta sig dit.

Tack för den här helgen Hemavan, vi kommer gärna igen.

Följ mig!

Johan

En tvåbarns pappa som gillar hårdrock, böcker och äventyr i naturen.
Följ mig!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *