Tältpinnar för vinterbruk

Denna vinter tänkte jag att vi skulle använda oss av vår tältkåta. Men för att kunna använda den till detta behövde vi tältpinnar för vinterbruk. Tyvärr är dessa dyra. Hillebergs kostar 110kr st., Fjällrävens kostar 99kr st.

Har man en tältkåta som vi har behöver man 8 st och då blir summan alltså minst 800:-. I mitt tycke är det mycket pengar för åtta stycken böjda aluminiumbitar. Därför kollade jag på AliExpress till jag hittade pinnar som hade rätt format. Framför allt ville jag ha ett håll mitt på för att binda fast en lina. Det slutade med att jag köpte åtta stycken för $21 och tältlina för $7. Dollarn låg runt 8kr då vilket gjorde en totalsumma på 240kr. Som vanligt fungerade det utmärkt att beställa och få hem varorna, man får dock räkna med lång leveranstid. När jag skulle ut och tälta insåg jag att jag glömt köpa karbinhakar, vilket ledde till en snabb tur till Dollarstore och köpte ett gäng (3st för 10kr). Dessa tänker jag ersätta med bättre lämpade karbinhakar. Ett problem med dem är att de är i metall, vilket inte är kul att hantera på vintern. Själva monteringen av tältpinnarna var okomplicerad.

Tältpinnat vinter 1

Jag klippte till linor som var 2,5ggr längre än snöpinnen, sedan drog jag linan genom den hjärtformade karbinhaken och knöt fast den. När jag dragit igenom de två ändarna genom det lilla hålet på tältpinnen knöt jag en knut på andra sidan. Det enda man ska tänka på att skålningen på pinnen blir i dragriktningen. Alltså att knuten blir på den sidan som buktar utåt ().

2016-01-04 00.15.30

När jag väl fått fram en bra längd på lina så gick det fort att göra de övriga tältpinnarna.

Kostnad: 33kr / pinne. 1 timmas arbetstid.

Uppdatering: 6 januari 2016

Nu har jag haft tid att testa dessa och de fungerar mycket bra. Tältet stod som gjutet och de reflekterande linorna gjorde det betydligt lättare att se tältpinnarna när man skulle gräva upp dem.

Jag har även noterat att Northstar.se säljer billiga tältpinnar för 20kr st. som är ett par centimeter längre än mina. Tyvärr har de ingen snygg eloxering, som kanske försämrar hållbarheten. En annan nackdel med dessa är att de inte har något litet hål att knyta i. Men i sammanhanget är det detaljer. Förmodligen fungerar de utmärkt.

Följ mig!

Johan

En tvåbarns pappa som gillar hårdrock, böcker och äventyr i naturen.
Följ mig!